L’accessibilitat web: elimina barreres a la Xarxa!

Escrit per Edgar Alabau el . Publicat a Disseny web

Sabies que el concepte d’accessibilitat també pot estar associat a tecnologia? Descobreix com pots ajudar les persones a accedir al teu web i com, al mateix temps, tenir un web accessible pot beneficiar el teu negoci.

L’Accessibilitat és un concepte que descriu en quin grau qualsevol persona pot utilitzar un objecte, visitar un lloc o accedir a un servei, independentment de les limitacions funcionals que tingui. Amb el pas dels anys s’ha aconseguit conscienciar la població de la necessitat d’adaptar espais i serveis per tal que siguin accessibles per tothom, i s’han aconseguit avenços molt importants en aquest aspecte. No ha passat així, en canvi, en el sector tecnològic.

La veritat és que, en el moment de programar i dissenyar un lloc web, poques vegades es pensa en com una persona que tingui una limitació o una discapacitat podrà percebre, entendre, navegar i interactuar amb el producte que es vol desenvolupar. Aquesta falta de perspectiva pot provocar barreres importants per a alguns col·lectius i en especial per a persones amb discapacitats.

Però en què consisteix un site accessible?

Un site accessible és aquell que, gràcies a la manera com està programat, és compatible i facilita l’ús d’eines específiques per part de certs col·lectius de persones amb alguna discapacitat. Uns exemples d’aquestes eines serien, entre d’altres:
  • Lectors de pàgines, usats per gent amb dificultats visuals i que llegeixen tot el contingut del web. Un site accessible permet que aquests lectors puguin transmetre adequadament de manera sonora tot el contingut.
  • El teclat. Un web accessible permet accedir a totes les seccions només amb el teclat, sense usar el ratolí.
  • El Zoom del navegador. Els navegadors permeten augmentar la mida de la lletra, però no tots els web estan preparats per això, i molts es desmunten quan s’augmenta la mida de la lletra.
  • Estils específics. Els navegadors permeten canviar colors i estils d’un web per evitar contrastos i millorar la lectura a gent amb dificultats visuals. Els webs accessibles permeten modificar sense problemes tots els estilats, mides i colors.

Teclat i ulleres de vista

Fent caure mites

En la majoria de les ocasions, els principals problemes amb els quals es troben programadors i desenvolupadors a l’hora de crear un site accessible són deguts exclusivament al desconeixement de certes pautes que, si es tinguessin en compte des de bon principi, no tindrien per què suposar un increment important de feina ni una major dificultat. De fet, un web accessible ni tant sols requereix una programació paral·lela diferent a la que es fa pel públic en general. En canvi, sí que por esdevenir molt complex i requerir molt d’esforç modificar un web ja existent i que és inicialment inaccessible.

Precisament en relació amb les dificultats associades al desenvolupament de webs accessibles existeixen certs rumors que han perdurat al llarg dels anys i encara ara provoquen confusions en l’àmbit de les noves tecnologies. Podríem resumir aquests rumors en la frase següent: l’accessibilitat és cara i suposa un cost extra molt elevat en el desenvolupament web que no es tradueix en uns beneficis suficientment significatius.

En realitat la frase anterior és un rumor totalment fals, un mite. L’accessibilitat web no genera problemes sinó que proporciona grans beneficis a qualsevol site i, de retruc, avantatges per a l’empresari i el seu negoci. Els avantatges principals són, entre d’altres:
  • Millora important del posicionament del web. L’usuari que més interessa que ens visiti i que trobi el nostre web ben fet i interessant és Google. I justament Google no veu un site tal i com el veuríem nosaltres, sinó que ho fa com ho faria un cec.
  • Augment de la quota de mercat, arribant a més públic i clients potencials.
  • Millora de l’eficiència i el temps de resposta del site.
  • Demostració de responsabilitat social i augment de la percepció que el client té de l’empresa.

A més, un altre dels mites existents és el de creure que l’accessibilitat només beneficia a les persones amb discapacitat. Mentre que en realitat el ventall d’usuaris amb dificultats i a qui podria beneficiar l’accessibilitat web és molt ampli i inclou, per exemple:
  • Usuaris d’edat avançada
  • Usuaris afectats per l’entorn (baixa il·luminació, ambients amb fort soroll, espai reduït, etc.)
  • Usuaris amb equips obsolets i/o connexions lentes
  • Usuaris d’altres cultures i/o amb un idioma diferent
  • Usuaris inexperts i insegurs en l’entorn tecnològic

Per on començar?

Existeixen unes pautes i recursos que poden ajudar el desenvolupador a aconseguir un bon resultat d’accessibilitat i que es poden trobar directament al web del WAI (Web Accessibility Initiative). El WAI és un dels grups de treball del W3C (World Wide Web Consortium), l’encarregat de desenvolupar els estàndards web, que ofereix pautes concretes dirigides al desenvolupament de sites, les anomenades WCAG, actualment en la seva versió 2.0.

Obtingues un reconeixement!

Contribuir en l’accessibilLogos de accesibilidad webitat web, a banda del avantatges citats, té premi. Un web auditat que compleixi amb els estàndards WCAG pot incorporar un logo al site conforme ha obtingut el certificat d’accessibilitat.

Amb l’objectiu de contribuir a posar les noves tecnologies a l’abast de tothom, GNA ofereix la possibilitat als seus clients de crear webs totalment accessibles. Garantia d’això és la certificació AA que ha aconseguit en el projecte web del Monestir de Montserrat, un site completament accessible i adaptat.


FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

Etiquetes:, ,

"Trackback" Enlace desde tu web.

Edgar Alabau

Dirección departamento Técnico - Desarrolla herramientas de comercialización y venta online, proyectos web corporativos y resuelve con rapidez y profesionalidad cada proyecto en el que participa.

Deixa un comentari

OFICINES

Girona
Lleida
Saragossa
Benidorm
Andorra La Vella
Bogotà (Colombia)
Buenos Aires (Argentina)
Santiago (Xile)
Quito (Equador)

SEGUEIX-NOS

GNA Hotel Solutions som una consultoria en innovació i tecnologia hotelera, amb un equip d’experts multidisciplinari, que treballem per potenciar la venda directa i reduir els costos de distribució per optimitzar els teus resultats.

Subscripció

Registra't i estigues al dia de les nostres publicacions